sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Tavallinen sisustaja kokkaa, vol 3: GLUTEENITON SITRUUNAKAKKU

Hei!

Esikoisemme täyttää tänään 13 vuotta. Sen kunniaksi tekaisin kahvipöytään elämäni ensimmäisen sitruunakakun, joka mieheni sanoin oli "parasta kakkua, jota tämän katon alla on ikinä tarjottu".
Sen täytyi siis olla todella hyvää, en tietääkseni ole tehnyt huonoa aiemminkaan ;)

Kahviseurueessa oli keliaakikko ja laktoosi-intolerantikko, joten kakku sopii mainiosti myös heille.

Huom! Kakku on nopea tehdä!

Kakkupohja:

2,0 dl perunajauhoja
0,5 dl maissijauhoja
1,5 tl leivinj.
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria (halutessasi)
1 sitruunan kuori raastettuna (pese sitruuna ensin hyvin)
2-3 rkl sitruunan mehua
3 munaa
1,5 dl voisulaa, kasvirasvasekoitetta tms. (laktoositon)

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi kulhossa puuhaarukalla. Älä vatkaa.
Voitele öljyllä mikron kestävä uunivuoka (esim. Uunikokki). Kumoa taikina taisesti vuokaan.

Paista mikrossa 700 W teholla 5 minuuttia. Kokeile sen jälkeen tikulla keskeltä ja reunoilta. Mikäli kakku vielä vaikuttaa löysältä, paista n. 30-45 sekuntia lisää. Ota sen jälkeen kakku uunista ja anna jäähtyä ja vetäytyä vuoassaan, ennen kuin kumoat kakun lautaselle. Kakku saattaa tarvita irrotakseen taipuisan uunilastan apua.

Gluteenittomana pohja hajoaa herkästi, joten ole irrottaessasi varovainen. Koska kakku kuitenkin täytetään ja koristellaan, kolhut jäävät piiloon.

Täyte:

Valion Viola sitruuna-tuorejuustoa 100 g (laktoositon)
Reilu 1 dl sitruunakermarahkaa (ks. kakun päälle tuleva ohje) (laktoositon)

Pirkka lakkaomena-marmeladia  n. 2 rkl
Ananaspaloja (ananasmehut voit käyttää pohjan kostutukseen) 1 pieni purkki

Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Kostuta pohja sekä päällimmäinen osa ananasmehulla (tai millä tahansa hedelmämehulla). Voitele pohjalle ohut kerros lakkaomena-marmeladia (enintään 2 rkl). Kumoa sitruunatuorejuustokermarahkaseos kokonaisuudessaan pohjalle ja levitä tasaisesti. On tarkoitus, että täytettä tulee n. 1,5-2 cm kerros.

Lisää ananaspalat täytteen päälle. Voit käyttää myös muita hedelmiä, esim. säilykemandariineja, -päärynöitä, -persikoita tms. Paras kakusta kuitenkin tulee, jos hedelmät ovat mahdollisimman raikkaita.

Kakun päälle:

Kuohukermaa (vaahdotettuna) n. 2.5 dl (laktoositon)
Valion sitruunarahkaa 200g (laktoositon)
Hienoa sokeria reilu ruokalusikallinen
Pirkka lakkaomena-marmeladia  n. 2 rkl
Ananas- tai muuta hedelmämehua kostutukseen.

Vaahdota kerma, sotke rahka ja sokeri sekaan. Reilu desilitra valmista sitruunakermarahkaa sekoitetaan sitruunatuorejuustoon ja laitetaan kakun väliin (ks. edellä). Kostuta myös kakun päällimmäinen kerros ja levitä siihenkin lakkaomena-marmeladia ohuelti.

Lopuksi levitä kakun päälle rahkakermaseos ja päällystä kakku kauttaaltaan sillä.

Koristele haluamallasi tavalla. Itse laitoin (kun ei muuta ollut) gluteenittomia suklaanonparelleja ja Pandan gluteenitonta maitosuklaata.

Vinkki! Voit jättää marmeladin pois tai käyttää muuta makua. Myös kotihillot sopivat. Sitruunakakkuun sopii kuitenkin raikas maku, ei välttämättä perinteinen mansikkahillo. Tai sopii, mutta se on sitten jo eri kakku :)

Vinkki! Sitruunamehun määrää lisäämällä/vähentämällä voit säädellä kakun kirpakkuutta.

Vinkki! Voit käyttää muitakin hedelmiä tai jättää ne kokonaan pois.

Vinkki! Kokeilin tämän mikrokakkupohjana, mutta tee ihmeessä perinteinen sokerikakkupohja sähköuunissa, jos se luonnistuu varmemmin. Älä käytä silloin maissijauhoa; perunajauho riittää gluteenittomaan kakkupohjaan mainiosti, ja siitä tulee unelmankuohkea!






1 kommentti:

  1. Vaikuttaa kivalta tuo kakkuresepti. Olen huomannut, että tulee parempia leivonnaisia monesti, kun ei käytä vehnäjauhoja.

    VastaaPoista