keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Tavallinen ihminen kokkaa, vol 1: KAKKUJA

Helou!

Kiirettä on taas pitänyt. On se aika vuodesta, kun lasten koululla puuhataan joulumyyjäisiä ja vanhempainyhdistys järjestää sinne arpajaiset ja buffetin. Aivan uskomaton työmaa! Mutta palkitseva. En pois vaihtaisi. Valmistelen ennemmin vaikka 10 vuotta noita myyjäisiä kuin yhtään johtoryhmän raporttia työpaikalla.

Mutta. Tein tänään onnistuneita kokeiluja, kun piti kehittää jotakin gluteenitonta ja kananmunatonta leivonnaista kahvilaan. Seuraavat ohjeet ovat nopeita, helppoja ja valmistuvat mikrossa muutamassa minuutissa. Ja onnistuvat varmasti. Muffinitaikinan ohjeen olen saanut eräältä Tupperware-esittelijältä, kiitos hänelle. Ohje on pelastanut monet kahvikekkerit!

Gluteenittomat suklaamuffinit (laktoositon)

1,5 dl perunajauhoja
0,5 dl maissijauhoja
1 tl leivinj.
1,5 dl sokeria
3 rkl kaakaota
1 tl vaniljasokeria (halutessasi)
3 munaa
1,5 dl voisulaa, kasvirasvasekoitetta tms.

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi kulhossa puuhaarukalla. Älä vatkaa.
Jaa taikina tasaiseksi 8-9 isoon amerikanmuffinivuokaan (tai useampaan pienempään).
Laita vuoka enintään puolilleen. Tarkista, että vuoat ovat mikron kestäviä!

Paista mikrossa 700 W teholla useampi muffini kerralla. Paistoaika enintään 2,5 - 3 minuuttia. Kokeile 2 minuutin kohdalla hammastikulla, miltä taikina tuntuu. Jos taikina ei jää tikkuun enää kiinni, mutta on vielä suht löysää, paista vielä noin puoli minuuttia, mutta älä enempää. Muffinsit jähmettyvät vielä jäähtyessään.

Koristele muffinit sokerikuorrutteella ja nonparelleilla tai tee niistä halutessasi kuppikakkuja näyttävämmillä kuorrutteilla.

Vinkki! Gluteenittomat muffinssit kestävät hyvin myös pakastamisen!

Vinkki! Voit paistaa taikinasta myös litteän mutakakun esim. mikron kestävässä uunivuoassa, paistoaika silloin n. 5-6 minuuttia. Ja vaihtamalla peruna- ja maissijauhot 2 desiin vehnäjauhoa saat ns. tavallisen (ei-gluteenittoman) taikinan.

Vinkki! Lisäämällä kakkuun suklaarouhetta saat vielä mehevämmän kakun. Kakun voi myös täyttää ja koristella täytekakuksi. Tässä pojan 10-vuotissynttäreille tekemäni Creeper-kakku, jonka sisällä on tämä 5 minuutin suklaakakku.




Piimäkakku ilman kananmunaa (laktoositon)

2 dl piimää
1 dl sokeria
1 dl siirappia
(sekoita piimä, sokeri ja siirappi keskenään)
1 tl kanelia,
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl soodaa
3 dl vehnäjauhoja
(sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteisiin)
1 dl voisulaa tai kasvirasvasekoitetta
(lisää taikinaan)

Sekoita kaikki ainekset kulhossa puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Älä vatkaa. Paista mikron kestävässä vuoassa n. 5-6 minuuttia.

Koristele jäähtyneenä tomusokerilla.


Nautitaan kahvin, teen, glögin, hyvän joulumielen ja ystävien kera!

Hyvää joulunodotusta!

t. tavallinen sisustaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti